Notícies

Enrere 25/09/2015

Recuperació de col·leccions de postals històriques sobre Sant Pau

L'Arxiu Històric ha recuperat part de la col·lecció de postals històriques que es van fer sobre l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau durant el primer terç del segle XX. La col·laboració de Mn. Josep Maria Forcada, prior de Sant Pau, ha estat cabdal per poder portar a terme el procés, ja que durant anys ha anat compilant les imatges a títol particular.

La impressió d’aquestes postals es va fer en el marc de la construcció de l’hospital que havia dissenyat l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner per donar resposta a les necessitats de finançament que tenia la Molt Il·lustre Administració per tal de finalitzar els treballs, un cop se’n va fer càrrec, a partir de 1913.

Així, el 1916 la MIA encarregà a la Casa Cuyás l'edició de 10 vistes de Sant Pau, i el 1923 encomanà al prestigiós fotògraf Josep L. Ribera Llopis la presa de 34 imatges per a ser impreses per la Casa Thomas. Encara el 1929, a punt d’inaugurar-se l'Hospital, la MIA féu editar a l’Editorial Políglota una col·lecció de 24 ·Vistas de las instituciones hospitalarias de la Santa Cruz", que a més dels pavellons modernistes pròpiament també mostrava altres establiments dependents de l’Hospital.

Si bé no se’n conserva cap de 1916, s’han recuperat gairebé íntegres les col•leccions de l'Editorial Políglota de 1923 i la de la Casa Thomas de 1929. Les imatges posen de manifest com l'Hospital de Sant Pau tingué un lloc imprescindible en les col·leccions de vistes de la ciutat de Barcelona.