Història
L’hospital avui
A l’inici del segle XXI, l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau va iniciar un important procés per establir-se en el seu tercer emplaçament des que va néixer, fa més de 600 anys.
El nou Hospital es va començar a construir l’any 2000 a la façana nord del recinte de Sant Pau, a la confluència dels carrers de Mas Casanovas i Sant Quintí, per donar resposta a les noves necessitats sanitàries. Els arquitectes que el van dissenyar (Bonell, Barberà, Canosa, Gil i Rius) van idear un edifici que, simulant una mà, està format per un bloc principal que acull bàsicament l'activitat ambulatòria. D’aquesta construcció principal es despleguen com a dits quatre blocs d'hospitalització.
L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau és un hospital universitari i de referència que centra la seva actuació a Barcelona, però que abasta tot Catalunya per a certes malalties complexes, a més de tenir notable incidència en la resta de l’Estat i projecció internacional.
Cada any s’atenen més de 35.000 malalts ingressats i més de 145.000 urgències. A les consultes externes es visiten 350.000 usuaris i per l’hospital de dia hi passen més de 75.000 usuaris.
Actualment, a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau hi treballen més de 3.000 professionals. A més, l’edifici disposa d'una capacitat estructural de 644 llits, 21 quiròfans, 60 boxes d’urgències i 136 punts d’hospital de dia.
L’activitat en l’àmbit de la recerca situa l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau com un dels centres hospitalaris més importants d'Espanya a través de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques Sant Pau (IIB Sant Pau), centre que engloba l’Hospital, el seu Institut de Recerca i altres entitats d’investigació relacionades per la seva proximitat.
Des de fa més de 40 anys, la docència a Sant Pau s’imparteix mitjançant la Facultat de Medicina i l'Escola Universitària d'Infermeria de la Universitat Autònoma de Barcelona, així com a través de la participació en el programa MIR de formació especialitzada.
L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau està governat pel Patronat de la Fundació de Gestió Sanitària, on hi són representats la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i l'Arquebisbat de Barcelona.